Hálapénz Kalkulátor  
 
 
 
  Mennyit szokás fizetni?
 
 
  Van más lehetőség?
 
  Hogy éri meg jobban?
 
 
   
     
 
 Szeretne további tájékoztatást kapni?  
 
 
  Az Ön e-mail címe:
 
     
 
 
 
   
   
  UNION Biztosító
   
   
   
   
 
 Szakmai partner  
 
  Advance Medical  
 
   
   
   
 
     
Orvosi tanácsok utazóknak
 
2009.06.05. 10:39
 

Sokan gondoljuk úgy, hogy manapság egy négy- vagy ötcsillagos szállodában egészen biztos, hogy nem szedhetünk össze komoly betegségeket. Pedig „nyugati” körülményekhez, kórokozókhoz szokott szervezetünk a világ bármely pontján ki van téve veszélyeknek. Egy komoly fertőzéshez az is elég, ha a zöldséget, gyümölcsöt csapvízzel mossák, arról nem beszélve, hogy a jégkockák alapja is ez. Veszélyt jelenthetnek még a nem megfelelően átsütött húsok, a tenger gyümölcsei. A többfogásos, csábító kinézetű svédasztalokon akár halálos kórok okozói is leselkedhetnek ránk, ha a megfelelő védőoltások és útipatika nélkül kelünk útra.


Az utazások során kialakuló hasmenés nagyon gyakori. Célországoktól is függ, de átlagosan az utazók 50 %- át kínozza már az utazás alatt hasmenés.

 

Rizikó szempontjából, 3 csoportba oszthatók a veszélyes országok.

 

Alacsony rizikó: Észak- Amerika, Európa, Japán, Ausztrália

 

Közepes rizikó: Kelet- Európa, Dél- Afrika, Izrael, Karib- szigetek, Kína

 

Magas rizikó: afrikai országok, Délkelet- Ázsia, Közép- Kelet Latin- Amerika

 


A magas rizikójú országokba utazóknál, a hasmenés a megérkezést követő 2-3 napban jelentkezik. Többnyire enyhe lefolyású, magától szűnő, de súlyos betegség is kialakulhat belőle. Ezt kórházba kerülés követheti, mely további veszélyek forrás is lehet.

A fejlődő országok egészségügyi intézményeiben nincs megfelelő ellátás, hiány van steril eszközökben is, melynek következtében újabb szövődmények alakulhatnak ki.

 

Súlyos hasmenés estén, csökken a felszívódás és így gyengébb az egyes gyógyszerek hatása-, például a malária elleni készítményeké vagy a véralvadásgátlóké, vérnyomáscsökkentőké is.

E mellett a nagymértékű folyadékvesztés az esetlegesen meglévő egyéb betegségeket (szívbaj, cukorbetegség, veseelégtelenség) is súlyosbíthatja.

 

A hasmenés kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Nagyon idős vagy nagyon fiatal életkorban gyakoribb. A tünetek súlyosságát a bevitt kórokozók mennyisége befolyásolja, ugyanis a gyomorsav némileg gátolja azok további terjedését. Ez okból kifolyólag, azoknál a személyeknél, akik savlekötőt szednek, nő a fertőzés kockázata.

 

A hasmenés leggyakoribb kiváltó kórokozója az E. coli, mely folyadékkiválasztással járó hasmenést produkál.

Véres hasmenést eredményezhet a leginkább baromfi terjesztette Campylobacter jejuni. Leggyakoribb előfordulási helye Mexikó és Thaiföld.

A vérhasbaktérium forrása a fertőzött étel, de emberről emberre, ill. rovarok által is terjedhet.

A szalmonellózisok leginkább tojásban és nem megfelelően tisztított gyümölcsben, zöldségben fordulnak elő. Súlyos, hosszadalmas hasmenést okoznak.

 


Klinikai lefolyását tekintve, három csoportba oszthatók a hasmenések.

 

Akut hasmenés

Leggyakoribb előfordulási forma, mely okozója általában az E. coli baktérium.

 

Dizentériás szindróma

Híg, vizes, gyakran véres, nyálkás széklettel jár. Lázas állapot, rossz közérzet, erős hasi fájdalom, ill. bélgörcs kíséri. Többnyire magától gyógyul. Amennyiben súlyosbodik, bélperforáció, hashártyagyulladás a következményei.

 

Krónikus hasmenés

Még hazatérést követően sem szűnik meg. A vékonybél elhúzódó gyulladása a bélbolyhok sorvadásához, súlyos felszívódási zavarokhoz vezethet.

 

Megelőzés

A hasmenések legveszélyesebb velejárója a kiszáradás, amit a trópusi meleg tovább fokozhat. Fontos a folyadékveszteség azonnali pótlása. Antibiotikumok alkalmazása csak akkor javasolt, ha a beteg székletürítése napi 10 körüli, ill. ha nagyon beteg vagy túl fiatal. Minden esetben az orvossal kell konzultálni.

 

Törekedjünk arra, hogy megfelelően átsütött, főzött ételeket és palackozott vizet fogyasszunk. A megvásárolt italoknál mindig ellenőrizzük, hogy  eredeti- e a csomagolás, mert  a műanyag palackok könnyedén újratölthetők csapvízzel.

Soha ne tegyünk jeget az italunkba, mert a legmagasabb színvonalú szállodákban is előfordulhat, hogy csapvízből készítik.

Salátát, gyümölcsöt csak olyan helyen fogyasszunk, ahol biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően tisztították, ill. hámozták azt.

Amennyiben utcán vásárolt gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani, azt minden esetben alaposan meg kell tisztítani (akár fertőtlenítő oldattal is), hámozni és csak ezután elfogyasztani.

 

Feltétlenül fontos, hogy fertőtlenítőtablettákat, -oldatokat és rehidratációs sókeveréket vigyünk magunkkal.

A hazai készítmények nem mindig hatékonyak a helyi baktériumtörzsek és vírusok kezelésére. Jobb megoldás, ha a speciális, célországban kapható orvossággal próbáljuk meg enyhíteni a panaszt. A kinti patikákban olcsón beszerezhetők ezek a készítmények, de feltétlenül ajánlott az utasbiztosítási assistance szolgáltatást megkeresni és a helyi orvossal receptre felíratni a szükséges orvosságokat.

 

Megfelelően fel kell készülni a trópusi utazásokra, hiszen a Hepatitis A és Tífusz elleni védőoltásokkal, melyek a zöldségekben, gyümölcsökben, tenger gyümölcseiben és a part menti vizekben megtalálható kórokozók, valamint a nem megfelelő higiéniás körülmények között készített élelmiszerek okozta fertőzések ellen nyújtanak védelmet.

Mindkét oltás az Országos Epidemiológiai Központban, Budapest számos magán oltóközpontjában, ill. az ÁNTSZ vidéki intézeteiben is elérhető.

 
  Szavazzon! 
 
 
 
Ön milyen gyakran jár szűrővizsgálatokra?
 
 
 
 
 
   
   
  Okostelefon alkalmazás 
 
 
Töltse le egészségügyi szolgáltatást is tartalmazó ingyenes okostelefon alkalmazásunkat!